Varje år säljs 364 000 räkmackor, med 60 ton räkor, på Arlanda och Landvetter. Något som firas på flygplatserna imorgon 14 oktober, på räkmackans dag.
Firandet betyder tyvärr inte lägre priser på räkmackorna, däremot lovar 33 restauranger på de båda flygplatserna att ”lägga lite extra kärlek” på maträtten och värdinnor ska finnas till hands för att guida resenärerna till exakt den räkmacka de vill ha.
För även om pålägget på en räksmörgås traditionellt består av räkor, majonnäs, ägg, kaviar och citron, finns det olika varianter av mackan på flygplatserna – till exempel en japanskinspirerad macka med kräftstjärtar och wasabi.
– Räkmackan är lite av en svensk nationalrätt. Men eftersom det rör sig mängder av nationaliteter på flygplatserna har vi anpassat vårt utbud efter det, säger Max Garbrant som är ansvarig för mat och dryck på Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter.
REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se