Inte det? Inte jag heller. Faktum är att det nästan aldrig händer numera, att flygbolagen slarvar bort våra väskor.
Vissa känslor biter sig fast. Som den där gnagande oron när väskan checkas in och skakar iväg på bandet. Känslan att det är ett roulettespel där varje nummer på brädan representerar en flygplats någonstans i världen. Blunda och rulla i väg väskan och se var den hamnar. Ungefär.
Så var det kanske en gång, men inte längre.
Flygbolag och flygplatser har blivit oerhört mycket bättre på att hantera våra väskor. Jag har väntat förgäves vid ett bagageband en enda gång på alla mina resor. Och det var inte på en långresa och inte på en flerstegsresa med snäva byten, utan efter en 50 minuters flygresa med Blue1 från Arlanda till Vasa. Hur just den väskan lyckades missa flyget är en gåta.
De senaste sex åren har andelen felbehandlat bagage på världens flygplatser minskat med hela 53,2 procent. Andelen bagage som felbehandlas är numera under 2 procent – 1,78 procent för att vara exakt – enligt ny statistik från it-företaget SITA.
Att en väska är felbehandlad innebär att den kan vara försenad, skadad, stulen eller helt enkelt försvunnen.
Av de 26 miljoner väskor som bokfördes som felbehandlade förra året var det 4,2 procent som aldrig återkom till sin ägare. Ursäkta siffertragglandet, men det betyder cirka 1,1 miljoner försvunna väskor på årsbasis.
1,1 miljoner förlorade väskor, det är ju jättemånga!
Egentligen inte. Med tanke på att antalet flygpassagerare i hela världen förra året var 2,95 miljarder (!) är det kanske inte så mycket att förfäras över.
Risken att du eller jag ska bli av med väskan är alltså, förutsatt att resenärerna hade i snitt en väska var och förutsatt att jag räknat rätt, strax under 0,4 procent.
Med sådan statistik spelar jag gärna väskroulette vid incheckningen även på nästa resa.
(Foto: Flickr/chrism70)