New York mötte med ekvatorväder när vi landade i lördags. 30 grader och luftfuktighet över 90 procent fick luften att hänga stilla mellan husen. Ett åskregn hamrade bort det klibbiga samtidigt som vi såg Spanien spöa Tyskland på McKeowns på 3rd Avenue.
Tre saker blev tydliga: 1) amerikanerna är fortfarande bäst i världen på barmat, 2) Boston Lager på fat är sanslöst gott och 3) ingen i baren höll på tyskarna. Spaniens seger firades som om den var USA:s. Även av de som hellre hade sett Yankees mot Mets i basebollderbyt.
För den som gillar vin, kan jag tipsa om ett nyfunnet guldkorn – Uva Wine Bar på 2nd Avenue.
Inriktningen är italiensk, vinlistan är både prisbelönt och genomtänkt, och priserna mer än acceptabla. Ett bra vin kostar från åtta dollar per glas – och då snålas det inte med drycken.
På lilla Üskudar, också på 2nd Avenue, serveras turkisk mat som slår allt turkiskt jag ätit i Stockholm. Möjligen finns bättre turkisk mat i Turkiet, men knappast med någon större marginal.
Yoghurtgratinerad kyckling med brödkrutonger var en riktig höjdare. Lammspettet nästan ännu bättre. En varmrätt kostar från 15 dollar, cirka 90 kronor. Inte mycket att bråka om.
Visst är det gott med amerikansk mat som stekar, burgare och buffalo wings. Men i en stad som talar 170 olika språk finns det mängder av smakupplevelser från hela klotet.
New York inför just idag ett totalförbud mot transfetter på restauranger och kaféer, som första stad i USA.
Skönt. Det räcker med vetskapen att två veckor här oundvikligen kommer att öka midjemåttet. Fler biverkningar behövs inte.
New York mötte med ekvatorväder när vi landade i lördags. 30 grader och
luftfuktighet över 90 procent fick luften att hänga stilla mellan
husen. Ett åskregn hamrade bort det klibbiga samtidigt som vi såg
Spanien spöa Tyskland på McKeowns på 3rd Avenue.
Tre saker blev tydliga: 1) amerikanerna är fortfarande bäst i
världen på barmat, 2) Boston Lager på fat är sanslöst gott och 3) ingen
i baren höll på tyskarna. Spaniens seger firades som om den var USA:s.
Även av de som hellre hade sett Yankees mot Mets i basebollderbyt.
För den som gillar vin, kan jag tipsa om ett nyfunnet guldkorn – Uva Wine Bar på 2nd Avenue.
Inriktningen är italiensk, vinlistan är både prisbelönt och
genomtänkt, och priserna mer än acceptabla. Ett bra vin kostar från
åtta dollar per glas – och då snålas det inte med drycken.
På lilla Üskudar,
också på 2nd Avenue, serveras turkisk mat som slår allt turkiskt jag
ätit i Stockholm. Möjligen finns bättre turkisk mat i Turkiet, men
knappast med någon större marginal.
Yoghurtgratinerad kyckling med brödkrutonger var en riktig
höjdare. Lammspettet nästan ännu bättre. En varmrätt kostar från 15
dollar, cirka 90 kronor. Inte mycket att bråka om.
Visst är det gott med amerikansk mat som stekar, burgare och buffalo
wings. Men i en stad som talar 170 olika språk finns det mängder av
smakupplevelser från hela klotet.
New York inför just idag ett totalförbud mot transfetter på restauranger och kaféer, som första stad i USA.
Skönt. Det räcker med vetskapen att två veckor här oundvikligen kommer att öka midjemåttet. Fler biverkningar behövs inte.